تعیین زمین بازی با غرب؛ از خاتمی تا روحانی

ساخت وبلاگ

حسن روحانی در حالی بعنوان منتخب ملت ایران برگزیده شد که بسیاری از طرفداران دیگر کاندیداها بعلت عملکرد وی در دوران مسئولیتش بعنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی و تعلیق غنی سازی وی را در مقابل غرب سازشکار می دانستند و البته رسانه های خارجی و سیاستمداران غربی این رویکرد سازشکارانه حسن روحانی را می پسندیدند و از آن استقبال می کردند وعده می دادند که با رئیس جمهور شدن حسن روحانی تحریم ها کاهش خواهد یافت؛ در این باره خبرگزاری فرانسه، از «گیلاد ایردان» وزیر دفاع شهری رژیم صهیونیستی گفت: "انتخاب روحانی کاهش فشارها و تحریم ها علیه ایران را به دنبال خواهد داشت".


اما بر خلاف این رویه بعد از اینکه حسن روحانی رای آورد رسانه های غربی و سیاستمدارانشان دلیل انتخاب شدن او را تاثیر گذار بودن تحریم ها تحلیل کردند این در حالی است که پیش از این خبرگزاری آسوشیتدپرس از احتمال تشدید تحریم ها برای کسب آنچه که امتیاز واقعی می خواند خبر داده بود.

این خبرگزاری به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت: "اگر انتخاب روحانی محصول تحریم هاست چرا باید تحریم ها را کاهش داد".

آسوشیتدپرس همچنین در ادامه آورده است: « انتخاب روحانی این بحت ها را در آمریکا پدید آورده است که آیا اکنون زمان کاهش تحریم ها فرارسیده است و آیا با این کار تهران آنچه را واشنگتن ادامه روند تولید سلاح هسته ای می نامد، متوقف می کند یا خیر».

چند مقام امریکایی نیز که با این خبرگزاری گفت وگو کرده اند می گویند امریکا زمانی تحریم ها را لغو خواهد کرد که ایران یک امتیاز واقعی در حوزه هایی که مدنظر امریکاست، ارائه کند.
در همین حال رییس اندیشکده مطالعات خاور نزدیک آمریکا در مقاله ای با اشاره به روی کارآمدن حسن روحانی نوشت: "برای غرب امتیازهایی که رئیس جمهور جدید می دهد مهم است نه خود او".

اندیشکده «روابط بین‌الملل فرانسه» نیز در گزارشی به قلم «کلمنت ترمه» نوشت: نتیجه این انتخابات ریاست جمهوری ایران، بر خلاف استراتژی تغییر اهداف حکومت که از طرف تندروترین حامیان سیاست تحریم‌گذاری علیه ایران در غرب ترویج می‌شود، به معنای «تغییر حکومت در ایران نیست، بلکه تنها روند بازی را تغییر خواهد داد»

این تحلیل رسانه های غربی در حالی اتفاق افتاد که حسن روحانی در اولین کنفرانس خبری اش بر خلاف انتظار غربی ها مواضعی را گرفت که به هیچ وجه مورد پسند آنها قرار نگرفت وی در بخشی از سخنانش در پاسخ به خبرنگار ان بی سی گفت: "همان طور که دربیانیه الجزایر قید شده است باید تصریح کنند درامور داخلی ایران دخالتی نخواهند کرد. ثانیا حقوق ملت ایران و حقوق هسته ای را به رسمت بشناسند و ثالثا سیاست های یک جانبه ای و زور مدارانه رو نسبت به ایران کنار بگذارند و البته با این شرایط زمینه آماده می شوه اگر احساس شود حسن نیتی وجود دارد روابط متقابل خواهد بود اما همه باید بدانند که دولت ایران از حقوق هسته ای ایران کوتاه نخواهد آمد و بر این مبنا ما آماده ایم تنش ها کاهش پیدا کند و اگر حسن نیت بود در چارچوب جمهوری اسلامی می شود کار کرد".

در پی این اظهارات روحانی واکنش های مختلفی در داخل و خارج دیده شد و در پی آن 45 عضو کمیته روابط خارجی در کنگره آمریکا از باراک اوباما خواستند تحریم‌ها علیه ایران را تشدید کند.

این 45 نماینده کنگره در نامه خود تصریح کردند منتخب جدید ملت ایران چون از برنامه هسته‌ای این کشور حمایت می‌کند، میانه‌رو نیست!

در نامه اعضای کمیته روابط خارجی کنگره با زیر سوال بردن انتخابات ایران و رد صلاحیت برخی نامزدها آمده است: مردم ایران اخیرا به حسن روحانی که میانه‌روترین کاندیداها شناخته می‌شد رأی دادند... متأسفانه نتیجه انتخابات ایران هیچ نشانه‌ای مبنی بر بازگشت این کشور از راه دستیابی به توانایی هسته‌ای نظامی[؟!] از خود نشان نداده است.

روحانی زمانیکه برنامه غیرقانونی این کشور در حال انجام بود به عنوان مذاکره‌کننده هسته‌ای فعالیت داشت و اکنون هم حمایت خود از بلندپروازی‌های هسته‌ای ایران را در نخستین کنفرانس مطبوعاتی خود نشان داد. در واقع، هیچ نشانه‌ای از میانه‌روی در سیاست‌های هسته‌ای روحانی وجود ندارد.

اعضای کنگره می‌افزایند: هدف دیپلماتیک‌ ما باید دستیابی به حل و فصل این ماجرا از راه مذاکره‌ای که در آن ایران با تعطیلی برنامه هسته‌ای خود موافقت می‌کند، باشد که برای محقق شدن آن، ایران با فشار تشدید شده‌ای مواجه شود. این به معنای اجرای تحریم‌های فعلی در دولت شما و گام‌های قانونی برای بستن‌ راه‌های گریز و گستردن حیطه آن است. ما به عنوان اعضای کمیته سیاست خارجی از اعمال تحریم‌های جدید متشکریم و از شما مصرانه می‌خواهیم که فشارها را در روزهای آتی افزایش دهید.

این در حالی است که نشریه دیپلمات در این زمینه معتقد است: اقدام کنگره و دولت آمریکا، موجب شکاف بیشتر میان آمریکا و متحدان اروپایی در 1+5 خواهد شد، ضمن اینکه روابط آمریکا با روسیه و چین نیز به سردی گرائیده است. پیروزی حسن روحانی می‌تواند به تعمیق این شکاف کمک کند.

در داخل کشور هم ضمن استقبال تمام فعالین سیاسی از مواضع رئیس جمهور منتخب در اولین کنفرانس خبری اش جالب ترین اظهار نظر از طرف امیر حسین قاضی زاده سخنگوی جبهه پایداری طیف مقابل حسن روحانی اتفاق افتاد که ضمن بیان اینکه نباید تعامل سازنده دولت به سازش تبدیل شود گفت: آقای روحانی در نشست خبری‌اش پس از انتخابات ریاست‌جمهوری مواضعی گرفت، که اگر قبلا بیان کرده بود ما در انتخابات با او رای می‌دادیم.

با این مواضع رئیس جمهور منتخب و واکنش ها به آن به نظر می رسد که حسن روحانی به خوبی پیام غرب را درک کرده است و سعی دارد تا ضمن حفظ منافع جمهوری اسلامی و دفاع از حقوق حقه ملت با غرب تعامل هم داشته باشد اما غرب که دیده است که حسن روحانی به پازل چیده شده آنها نمی خورد سعی دارد با چکش کاری و افزایش فشار روحانی را قانع کند که در پازل آنها بازی کند.

اما مطمئنا روحانی بعنوان یک دیپلمات کهنه کار می داند چگونه باید زمین بازی را تعریف کند تا بتواند سیاست خارجه مطلوب جمهوری اسلامی را در پیش بگیرد اما او باید بداند که غرب به او بهایی نمیدهد همچنان که به خاتمی که با آغوش باز به سراغ غرب رفت و در دوره او ایران محور شرارت معرفی شد اهمیت نداد و این را باید بداند که وقتی اهمیت پیدا می کند و به معنای واقعی شنیده می شود که بتواند حقوق کشور را حفظ و در عین دفاع از آن تعامل داشته باشد واگر غیر از این باشد همان تحلیل رییس اندیشکده مطالعات خاور نزدیک آمریکا که گفته بود "برای غرب امتیازهایی که رئیس جمهور جدید می دهد مهم است نه خود او" تحقق می یابد.
 
روحانی در اولین موضع گیری رسمی اش در کنفرانس خبری اش این تعیین زمین بازی را بر خلاف انتظار غربی ها به خوبی انجام داد و نه تنها از مواضع و حقوق ملت ایران کوتاه نیامد بلکه غرب را دعوت به تعامل سازنده کرد.
 
وی پیش از این در دیدار با دانشجویان و در پاسخ به سوالات آنان نیز گفته بود که "این کلام شما که به استکبار ستیزی اشاره کردید کاملاً حرف منطقی و درستی است. یعنی اگر هر مدیر اجرایی کشور که در مسیر سازش است، به این معنا که بخواهد اهداف دشمن را به یک روشی پیاده کند، حتماً سازش یک خیانت است، اما معنایش این نیست که پیروزی ها در مقابل استکبار همیشه در میدان جنگ است، چراکه در میدان های دیگر هم ما میتوانیم پیروزی به دست بیاوریم. یعنی همان طور که حرکت امام حسین(ع) یک کار مقدس بود حرکت امام حسن(ع) هم یک کار مقدسی بود، یعنی شهامت پذیرش صلح در شرایطی که به صلاح جامعه اسلامی باشد، آن شهامت کمتر از جنگیدن در میدان جهاد نیست. یعنی همان طور که عاشورا را زیبا میبینم مکتب امام صادق و زندان رفتن امام کاظم علیهم السلام را هم زیبا میبینم. بنابراین ما همیشه باید با استکبار بجنگیم، این حرف درستی است اما آیا همیشه در میدان جنگ سخت؟ یا گاهی در میدان جنگ نرم؟ در هر دو باید بجنگیم". 
 
این اظهار نظر حسن روحانی یعنی اینکه او به خوبی برخلاف خاتمی قواعد پیچیده دیپلماتیک را درک می کند و مانند او بدنبال بازی در زمین غرب و امتیاز دادن برای ایجاد "شفافیت" و "اعتماد سازی" که هیچ نفعی برای کشور ندارد نیست؛ باید منتظر نشست که آیا او همانگونه که درک درستی از روابط بین الملل دارد آیا در مقام عمل هم می تواند اینکار را انجام دهد و زمین بازی را خود تعیین کند؟

دانلود...
ما را در سایت دانلود دنبال می کنید

برچسب : خاتمی, تا ,روحانی, نویسنده : بهمن khoondel بازدید : 526 تاريخ : پنجشنبه 20 تير 1392 ساعت: 12:53