سود وام چند درصد میشود؟ 30یا 40 یا 50درصد؟

ساخت وبلاگ

انتخاب رییس کل بانک مرکزی را اگر بتوانیم اخرین ویکی ازمهمترین حلقه های اقتصادی کابینه بدانیم , طی هفته گذشته انجام شد و رییس کل منتخب به ارایه برنامه های خود پرداخت , این درحالی است که اعضای اقتصادی کابینه روحانی به دلیل شرایط حساس کشور و اوضاع نامطلوب اقتصادی کشور، بیش از هرزمان زیر ذره بین و نقد کارشناسان قرار دارند.


اگر چه وزیر اقتصاد قبلا اعلام کرده بود که به سمت سودبانکی شناور گرایش دارد , اما رییس کل بانک مرکزی اظهارات وی را تکمیل کرد و یاد اور شد که این نرخ باید برابر یا در ارتباط با تورم موجود درکشور باشد، به گونه ای که باعث جذب سپرده های مردم و سرمایه های سرگردان به سمت بانکها شود.
این اظهارنظر که البته به زودی سرلوحه فعالیت بانک مرکزی خواهد شد , با واکنش های زیادی از سوی بنگاههای اقتصادی مواجه شد , انها بر این باور بودند که اگر قرار باشد سود بانکی برابر تورم 40درصدی کشور باشد ,قطعا سود تسهیلات به حدود 45 تا 50درصد خواهد رسید و این به ان معنی است که مشکل نقدینگی تولید کنندگان چند برابر خواهد شد.
دراین میان واکنش نمایندگان مجلس نیز به سمت مخالفت با این ارقام سوق پیدا کرد و مخالفان به ابراز عقیده وراهکار پرداختند.
***فشار بر پایه های تولید است

دراین راستا یک عضو هیأت رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس در واکنش به تعیین نرخ بهره بانکی بر اساس تورم، گفت: در حال حاضر با توجه به وجود تورم بالا در کشور به صلاح نیست که نرخ بهره بانکی بر اساس تورم تعیین شود به دلیل اینکه در صورت اجرایی شدن این موضوع تولید نابود خواهد شد.
محمد ‌سعید اربابی ، گفت: در دنیا نرخ بهره بانکی سپرده ها کمی بیشتر از تورم تعیین می شود اما نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که با توجه به اینکه در حال حاضر نرخ تورم بالایی در کشور وجود دارد اگر نرخ بهره بانکی بر این اساس تعیین شود به تولید ضربه وارد خواهد شد.
نماینده مردم ایرانشهر، سرباز، دلگان، فنوج، لاشار، بنت و آشار در مجلس شورای اسلامی،افزود: به دلیل اینکه در حال حاضر در کشور تولید از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست ضرورت ایجاب می کند که در تعیین نرخ بهره بانکی نهایت دقت انجام شود.
این نماینده مردم در مجلس نهم افزود: اگر نرخ بهره بانکی بالا تعیین شود نقدینگی به جای تولید به سوی بانکها سوق داده خواهد شد این در حالی است که تولید ما نیازمند نقدینگی است و اگر به مشکلات تولید توجه نشود به بیکاری منجر خواهد شد.
اربابی ادامه داد: لازم به توضیح است که نرخ تورم در بسیاری ازکشورها زیر ده درصد است و با توجه به این موضوع اگر نرخ بهره در این کشورها بر اساس تورم تعیین شود، به نسبت خیلی زیاد نخواهد شد.
وی افزود: نرخ بهره بانکی سپرده ها و تسهیلات اعطایی بانکها نباید فاصله چشمگیری داشته باشند به دلیل اینکه امکان ایجاد رانت وجود دارد و همچنین باید به فعالیت صندوق های اعتباری بانک های خصوصی در این زمینه توجه داشت به دلیل اینکه به نوعی در گرفتن بهره بانکی تقلب می کنند بطور مثال عنوان می کنند بهره بانکی وام 13 درصد است اما در عمل بیشتر از 20 درصد بهره دریافت می کنند

***تورم موجود ملاک نباشد
درعین حال سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص افزایش نرخ سود بانکی اظهار داشت: در حال حاضر با توجه به رشد اقتصادی منفی و وضعیت نامناسب تولید افزایش نرخ بهره بانکی به زیان تولید خواهد بود.
رحیم زارع در گفت و گو با خانه ملت گفت: درشرایط فعلی که بخش تولید کشور از وضعیت نامناسب اقتصادی رنج می برد و رابطه بانک های کشور با بخش تولید نامطلوب است اگر نرخ بهره های بانکی با افزایش روبرو شود به تولید کشور ضربه وارد خواهد شد.
نماینده مردم آباده، بوانات و خرمبید در مجلس شورای اسلامی افزود:باید توجه کنیم که نرخ بهره در کشورهای توسعه یافته بسیار پائین تر از کشور ما می باشد.
این نماینده مردم در مجلس نهم ادامه داد: با توجه به رشد اقتصادی منفی که در کشور وجود دارد و وضعیتی اقتصادی که از ثبات برخوردار نیست به صلاح نمی دانم که در مقطع فعلی نرخ بهره بانکی با توجه به تورم بالای موجود تعیین و بالا برود.
زارع اضافه کرد: موضوعی که در خصوص نرخ بهره بانکی باید به آن توجه داشت این است که نرخ بهره بانکی برای سود سپرده ها و تسهیلات باید دقیقا مشخص شود.
وی ادامه داد: در صورتیکه نرخ بهره بانکی وام های دریافتی از بانک ها بر اساس تورم تعیین شود به مردم و بخش تولید فشار اقتصادی فراوانی تحمیل می شود و این موضوع بر خلاف شعارهای دولت تدبیر و امید خواهد بود لذا از تیم اقتصادی دولت یازدهم می خواهم آرامش اقتصادی را به جامعه بازگرداند.
زارع افزود: باید در تعیین نرخ بهره بانکی تمام جوانب لحاظ شود به دلیل اینکه در صورت عدم دقت در این موضوع به متضرر شدن تولید منجر، و به تبع آن نرخ بیکاری افزایش پیدا می کند و اثرات تورمی و گرانی در بخشهای مختلف مانند مسکن و غیره نیز در پی خواهد داشت.
*** با منطق اقتصادی همخوانی ندارد
این اظهارات درحالی است که یک عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس، با بیان اینکه افزایش یا کاهش دستوری نرخ بهره بانکی با منطق اقتصادی همخوانی ندارد، گفت: عرضه و تقاضا باید تعیین کننده نرخ سود بانکی در سیستم مالی کشور باشد.
محمدقسیم عثمانی عضو فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت مجلس، با یادآوری اظهارات طیب‌نیا وزیر اقتصاد و دارایی مبنی بر ثابت نگه داشتن نرخ بهره بانکی، افزود: افزایش نرخ سود بانکی از مواردی تورم‌زا در جامعه است اما این دلیل نمی‌شود که بدون توجه به میزان عرضه و تقاضا دستور به ثبات نرخ بهره بانکی داده شود.
نماینده مردم بوکان در مجلس شورای اسلامی، با بیان این مطلب که گفته رئیس کل بانک مرکزی در خصوص تعیین نرخ بهره بانکی بر مبنای میزان تورم در جامعه منطقی است، تصریح کرد: زمانی که نرخ تورم در جامعه افزایش می‌یابد بی‌شک باید نرخ سود بانکی نیز بیشتر شود.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس، با بیان اینکه افزایش یا کاهش دستوری نرخ بهره بانکی با منطق اقتصادی همخوانی ندارد، گفت: عرضه و تقاضا باید تعیین کننده نرخ سود بانکی در سیستم مالی کشور باشد.
این نماینده مردم در مجلس نهم، با تأکید بر اینکه ثابت نگه داشتن نرخ بهره بانکی باید به صورت موقت مدنظر مسئولان باشد تا ثبات اقتصادی در کشور حاکم شود، افزود: آنچه در بازار و در معاملات در حال وقوع است متفاوت از نرخ سودی است که بانک‌ها در نظر دارند.
عضو فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت مجلس با بیان این مطلب که نرخ سود بانکی باید متناسب با شرایط روز اقتصادی تعیین شود، افزود: تنها در شرایطی ثبات نرخ بهره بانکی به سود کشور است که تسهیلات در اختیار تولید و برای رشد اقتصادی صرف شوند.

***در شرایط بحرانی چاره ای نیست

درمقابل یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: در شرایط بحرانی اقتصاد کشور چاره‌ای جز دستوری بودن نرخ سود بانکی وجود ندارد.
عزت‌الله یوسفیان ملا با اشاره به اظهارات اخیر رییس کل بانک مرکزی مبنی بر دستوری نبودن نرخ سود بانکی، اظهار کرد: در جایی نرخ سود بانکی دستوری نیست که سیستم اقتصادی سالم کار کند و این سیستم و مبادلات پولی کشور نرخ سود بانکی را تعیین کند، اما وقتی سیستم اقتصادی ناقص و بیمار باشد، سیستم قادر نیست نرخ سود بانکی را تعیین کند.
وی افزود: اگر در حال حاضر قرار باشد نرخ سود بانکی به مبادلات بازار واگذار شود شاید در برخی موارد باید از 45 و 50 درصد هم عبور کند. لذا درحال حاضر در شرایط فعلی که شرایط اقتصادی نیست و مبادلات اقتصادی و گردش مالی کشور روند خوبی را ندارد، نرخ سود بانکی ناگزیر باید دستوری و امری باشد.
نماینده مردم آمل در مجلس یادآور شد: در کشوری مثل ژاپن همانطور که نرخ رشد اقتصادی کشور به خودی خود تعیین می‌شود، نرخ تورم را نیز گردش مالی کشور تعیین می‌کند ولی در کشوری که یک شبه پول ملی 40 درصد سقوط می‌کند، یک شبه سکه و طلا دو برابر می‌شود و ارز سه نرخی نوسانات ناگهانی دارد جز دستوری بودن نرخ سود بانکی چاره‌ای نیست.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تاکید کرد: اگر به آن نقطه برسیم که گردش مالی کشور، نرخ سود بانکی را تعیین کند این اقتصادی است که باید به آن غبطه بخوریم و امیدوار باشیم. اما با وضع فعلی این منتهای خوش‌بینی است که بخواهیم نرخ سود بانکی دستوری نباشد.
یوسفیان با بیان اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور سود سپرده بانکی ارزشی برای سپرده‌گذار ندارد، گفت: سپرده‌گذار اگر 100 تومان در بانک سپرده‌گذاری کند نهایتا تا پایان سال 120 تومان به همراه سود دریافت می‌کند درحالی که ارزش آن 120 تومان 80 تومان شده و سپرده‌گذار در سال حداقل 20 درصد از پولش را از دست می‌دهد.
وی با بیان اینکه در صورت افزایش سود سپرده‌های بانکی چه تدبیری برای نرخ سود تسهیلات و وام اندیشیده می‌شود، خاطر نشان کرد: اگر تیم اقتصادی کشور بتوانند در همان زمانبندی 100روزه کاری بکنند و سیستم اقتصادی را به مسیر عادی خود برگردانند می‌توان نرخ سود بانکی را از حالت دستوری خارج کرد. همانطور که در بسیاری از کشورهای دنیا که دارای اقتصاد سالمی هستند سود، دستوری نیست و گردش مالی در سال آن را تعیین می‌کند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، نماینده مردم آمل در پایان گفت: در حال حاضر ما سیستم اقتصادی سالمی نداریم که گردش مالی بتواند پاسخگوی تعیین نرخ سود باشد. زیرا گردش مالی کشور بیمار است و وضعیت بحرانی دارد و در این شرایط امکان ندارد که سود سپرده‌ها توسط گردش مالی تعیین شود./

***بهترین راهکار است

اما درتایید اظهارات این نماینده , نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: تعیین نرخ سود بانکی به شکل غیردستوری ممکن است باعث افزایش سود بانکی و در نتیجه افزایش نرخ بهره تسهیلات شود که در شرایط فعلی نمی‌تواند مطلوب باشد لذا بهترین راهکار تعیین نرخ دستوری سود بانکی است.
محمدرضا پورابراهیمی خاطر نشان کرد: در صورت افزایش بیشتر نرخ سود تسهیلات بانکی بسیاری از طرح‌های اقتصادی و صنعتی دچار مشکل می‌شوند چرا که توجیه اقتصادی آنها زیر سوال می‌رود.
وی افزود: این موضوع که نرخ سود بانکی براساس نرخ تورم تعیین شود یک موضوع فراگیر است اما ما نمی‌توانیم شوک بی‌سابقه ارزی که در بازار ایجاد شد و شاید در طول تاریخ در ایران و مقطع فعلی در جهان بی‌سابقه بود را مبدا تعیین نرخ تورم قرار دهیم، البته باید توجه داشته باشیم قطعا این شوک ارزی باعث تورم شده است اما مبدا تعیین نرخ تورم نمی‌تواند باشد و براین اساس افزایش سود بانکی را نمی‌توانیم داشته باشیم.
نماینده مردم کرمان و راور با بیان اینکه 40 درصد از سپرده‌های بانکی مردم به صورت قرض‌الحسنه است،‌ گفت: در حال حاضر سپرده‌های بانکی مردم به شکل قرض‌الحسنه و با سود پایین و یا به صورت کوتاه مدت است و افزایش سود نرخ بانکی نمی‌تواند تاثیر فراوانی در بهبود شرایط جامعه بگذارد.
وی افزود: به فرض اینکه تعیین نرخ غیر دستوری سود بانکی به دلیل افزایش رقابت بین بانک‌ها باشد باید با توسعه ابزارهای مالی و تعاملات اقتصادی بین بانکی فضای رقابتی را بین بانک‌ها ایجاد کرد و راهکارهای اقتصادی و علمی دیگری را برای این کار در نظر گرفت که امروز در دنیا نیز شاهد آن هستیم.
 

 

دانلود...
ما را در سایت دانلود دنبال می کنید

برچسب : سود وام ,چند درصد ,میشود؟, 30یا 40, یا 50درصد,عدالت خواهان, نویسنده : بهمن khoondel بازدید : 384 تاريخ : يکشنبه 17 شهريور 1392 ساعت: 4:48